Jun 14, 2010

Detail kan? (versi teruna)

"oi, jaga booth, kitorang nak lepak-lepak jap"

Begitulah dialog yang ditujukan oleh aku yang hanya suka berdepan dengan skrin biru gelap telefon bimbit berjanama nokia. Kejam kan? Lagi kejam perbuatan aku sebenarnya, tetapi tidak perlulah aku bercerita sebab itu bukan main point of the story, maaf. Tanpa hesitasi, duduklah aku di booth yang kekurangan maklumat kerana kekurangan banner bersama dengan rakan baik aku pada masa itu, buku reference fizik. Esok ujian, ah malas aku baca, bukan aku nak buat roket, malaysia main bola pun tak lepas, ada hati nk buat rocket. Aku pun melihat di sekeliling, darah muda ku pada masa itu sungguh pasif rasanya, melihat ada yang berdua-dua, ada yang memang semangat habis dengan kereta mereka, nak pergi ke negara atas angin, siapa taknak bukan? Haih, aku rasa sungguh, entah. Tetapi, ehem, perasaan entah aku tidak kemana, mata aku terlekat dek seorang gadis yang membawa kamera mahal berbaju biru. Wah, aku pun tidak tahu kenapa aku rasa panik, darah aku kembali aktif memancut-mancut, tanganku menggeletar kalah blender mak aku, oih aku nak kaulah! Oh aku lupa, aku dah berpunya, tapi macam tak je, baik aku cari orang lain, tetapi hakikatnya aku sudah berpunya.

Terlepas la begitu sahaja peluang aku nak tackle gadis biru tu. Lagipun aku bukanlah handsome, muka macam longkang belakang kedai, enjin BMW lagi handsome aku rasa. Okay fizik, terus membaca. Gadis itu pun berlalu pergi. Sejam kemudian kot(tak ingat harap maaf) , masih membaca. Formula-formula bagai nak rak, kusyuk pulak aku time tu, okay force ini, drag sana, newton sini, einstein sana, yelah tu kan. Pastu tah kenapa aku rasa ada orang tengah berdiri kat depan aku, aku ingat mamat team aku, bolehla aku mintak belanja sirap dengan hot dog. Sekali hah amik kau, gadis biru itu bersama tah siapa tah aku tak kenal. Aku pun tanpa buang masa terus menutup buku, berdiri tangan di hadapan dan buat gaya salesman (itulah apa yang aku disuruh untuk berkelakuan di depan semua orang). Wah gadis biru tulah, apa lagi ada chance! baru nak bersuara, sekali member dia yang cakap dulu, hampeh potong line betul haha. Takpe-takpe layan dulu, japgi baru tegur. Setelah penat melayan baru lah dialog legendary keluar;

"Kenal saiful sufri tak?"

Oh alamak, dia suka saiful sufri lah. Aku pun aiseyhman, takpelah nak buat macam mana kan. Bodoh kan buat assumption awal, typical. Aku pun macam mampu melihat jelah gadis biru tu, perasaan awkward meninggi, susah la nak bercakap dengan orang yang aku suka senang cerita.Dipendekkan cerita, ini dikira sebagai titik pertemuan aku dengan gadis biru tu, buat aku tersenyum sendiri bila dikenang, tetapi cerita ni tak habis lagi. Masa pun berlalu, aku dengan gadis biru itu semakin rapat disebabkan aturan main dalam perhubungan. Pada masa yang sama, aku diserang oleh perasaan bersalah. Oh yeah, tetapi disebabkan tu bukan main point of the story so aku tidak cerita lah, lagipun masalah aku tu selesai jugak akhirnya. Hari silih berganti, season demi season. Perasaan sayang semakin membuak-buak, kadang-kadang aku pun tak tahu nak describe. Kadang-kadang rasa macam nak pergi menembak kambing pun ada, tak tahu nak luahkan atau tidak.

Pfftt, selepas hampir 3 hari berfikir, yes 3 hari aku masih ingat. Antara hari yang terpanjang dalam hidup aku. Aku pun mengajak si gadis biru keluar dan 'study' lah kononnya kan, tahun SPM, mestilah rajin, barulah berjaya, bak kata mak ayah aku lah. Lepas tu keluar lah aku ngan dia, menaiki taxi ke Damansara Uptown. Pergi sambil makan sambil study. Buku sejarah, wah lawa nya rambut dia, okeh2 focus. Pastu dia tanya aku soalan, trivia la lebih kurang. Boleh kata hampir semua aku jawab salah. Malunya, tapi yelah kan, nak buat macam mana, takleh nak focus. Lepas makan, aku try la nak masuk line, tapi yeah, takut pulak. Mana tahu dia memang betul-betul nak study, silap hari bulan memang kene reject terus. So aku hold dulu, tunggu masa sesuai. Tup tap tup tap, dah pukul 6, lepas tu gadis biru tu ckp "eh, i kene rush lah,". Alamak okey jomlah cari taxi. Dalam taxi keramat tu, aku berfikir panjang kembali, "eh, you okay tak?". Macam tau-tau je aku ada bende nak cakap, lepas tu radio pun ada cakap pasal iklan buat pelamin, ada sale katanya. Hmm, aku pun okeh la, kita tengok jelah kt lrt station nanti.

Sampai-sampai di lrt station, adrenalin memuncak. Aku macam nak demam time tu, oh memang aku panic. Gadis biru tu suruh aku balik, nak je aku jawab kalau rindu nanti macam mana? Takleh-takleh tak menjadi. So, bila dia selesai membeli tiket, menuju ke platform, aku memandang tepat ke arah mata gadis biru tu dan berkata seperti berikut meluahkan segala benda yang aku rasa, aku mengaku, memang aku lame, tapi yeah sayang tak mengira lame. Tapi tu perasaan aku akan tetapi aku tidak pulak seal the deal, bermakna tugas aku belum selesai. Tak sempat aku berkata-kata, "Now what?,". Then aku macam tercekik sekejap pastu dengan rendah diri nya pun berkata, " Do you want to make it official?" yes, carpe diem, do or die. Aku pun tatau perasaan time aku time tu, bagai dunia terhenti sekejap. Takut, control, mahu, malu. Tapi yelah kan. Faham-faham jelah. Oh well, nak tahu hasilnya? scroll la gambar di bawah. Setahun sebelas hari dah, and still counting, kan Dian Mashita?

I love you

yang benar,
afiq ghazali
*sorry esp to gadis biru kalau petikan di atas tidak seberapa romantis, dan lambat mengepost :)

May 8, 2010

You Know I Do

Photobucket

what would it be without you

yours truly,
afiq ghazali
*Nikon d40; sweaty crowds; my bestest girlfriend

Apr 17, 2010

Charlotte and Billy


yours truly,
afiq ghazali
*strawberry blonde by the subways

Apr 13, 2010

Metal Teeth


yours truly,
afiq ghazali
*Telescope Eyes by Eisley

Apr 8, 2010

Its Today


yours truly,
afiq ghazali
*check out the soundtracks as well

Apr 7, 2010

Sixty Percent?

Photobucket

yours truly,
afiq ghazali
*was a mountain bike, tade duit nk beli brand new frame

Apr 2, 2010

Race?


its a beautiful thing to see that

many people can come together
to sing this masterpiece and put
aside their differences.
reminds me that the world is just awesome

yours truly,
afiq ghazali
*maybe we should do this in malaysia, p.ramlee songs perhaps?

Mar 31, 2010

Say Say Say You'll



yours truly,
afiq ghazali
*maps by the yeah yeah yeahs

Mar 24, 2010

Sure You Will

*far left
Allahyarham Muhammad Ikhwanul Ashraf Bin Manja
till then brother, till then.

your friend,
afiq ghazali
*somehow, you remind me that this is all temporary, al-fatihah.

Mar 14, 2010

Blinkumentary



yours truly,

afiq ghazali
*best punk rock band ever, blink 182.

Mar 2, 2010

Kendamatooges


bermain kendama bersama dian mashita
hehe

yang benar
afiq ghazali
*baru hari kedua memegang kendama, masih amatur harap maaf yah?

Feb 21, 2010

Ruben


yang benar,
afiq ghazali
*lagu balik kampung sefamili, besides sudirman, haha

Feb 18, 2010

Pro Mobsters

Photobucket

another awesome new album from
angels and airwaves
click here to download

yours truly,
afiq ghazali
*Letters to God, Part II is my personal favourite.

Feb 17, 2010

Part III


soundtrack trailer movie ni membunuh sial
tengok ah kalau x percaya

yang benar,
afiq ghazali
*way to go ava, thumbs up!

Feb 15, 2010

The Upskirt


yours truly,
feqs
*Dark come soon by Tegan and Sara

Feb 5, 2010

I See I See


this is one of my old favourite
tgk crowd time reading festival 08 ni
bunyi guitar pun ikut
tak macam kt negara kita ni mosh je keje,
lagu the times pn nak buat hardcore dance (two steps etc etc)
after all, moshers ni kan cool
sangat cool heh
telly ho!

yang benar,
afiq ghazali
*mansard roof by vampire weekend (reading festival 08)

Feb 3, 2010

Love Letters



yours truly,
afiq ghazali
*Are We Different by Priscilla Ahn (La Blogotheque)

Feb 2, 2010

Dearest Doyan

Photobucket

yours truly,
afiq ghazali

Jan 31, 2010

Junkies

Photobucket

Photobucket

Junk 41 February 2010
yehawwwww
yours truly
afiq ghazali,
*currently listening to woo song by khottal

Alpha Dent

Photobucket

budak2 tak sekolah yang terlampau rindu sekolah

yang benar,
afiq
* i love youuuuuuuus, hehe

Jan 28, 2010

I am Your Father


this vid makes me want to buy a pair
kasut daft punk time kt buaian tu
shit duit tarak



yours truly,
afiq ghazali
*i need a spray can too, wanna refurbish my bike yehaw

Jan 27, 2010

Hey moon?


i dont really listen to panic at the disco
but this song is okay
i like it.

yours truly
afiq
*i missed your skin when you were east

Jan 17, 2010

Squier Telecaster



yours truly,
afiq
*i prefer the blue one though and yeah i want this!!

Jan 16, 2010

Marylebone Station



Yeah the beatles. While my dad loves Pink Floyd, my mum is in love with The Beatles especially John Lennon. Yeah he's cool. Filmed in one of the tube station in central London.The buildings, the walls and the entrance still look the same today as far as i am concern.

yours truly
afiq

Jan 14, 2010

Fuck Buttons



yours truly
afiq
*munchausen by proxy feat zooey deschanel & von iva

Jan 12, 2010

I Never Told You

Photobucket

I never had the faith to pick myself up,
Come down and take me,
I never had the faith to pick myself up,
Breathe in, breathe out.

cove breber


yours truly,
afiq ghazali,
*d40 kit again ; pekeliling again ; more and more lightroom

Jan 10, 2010

Rough Trade

Photobucket


yours truly,
afiq
*nikon d40 kit; pekeliling ; azim suhaili & lightroom

Jan 8, 2010

81


i love crappy band who loves making music
rather than a band who wants to look good with their music


yours truly,
afiq
*saosin, come again next year please2?

Jan 6, 2010

You Are



yours truly,
feqs

Jan 5, 2010

Why There Are Mountains?


This is different. I live like a zombie nowadays. Sleep, eat, sleep, eat, and sleep. So zombies, thx for creating a lifestyle to normal human being cause its kinda cool actually. Just noticed that. Anyway, like i said, i dont do things with words you know. I love pictures, i love to press the shutter release button and produce those click sounds, but i hate to be in 'you know what'(photos, pictures etc). I dont know why but yeah, haha. You know what i think, i think i need a fender guitar and nokia 6700. Thats all for today, thx for reading, till then,

yours truly
feqs

Jan 3, 2010

Lubang Hitam Orthodoks

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Kenapa kita berlomo?
sebab kita suka orang pandang kita pegang Diana+?
sebab kita suka orang pandang kita dengan fisheye?
sebab kita rasa cool bila orang pandang kita dengan lca?
ataupun kita berlomo sebab suka-suki?
tepuk dada tanya selera

yang benar,
afiq
*smena 8m ; provia 100f ; salji, pemain mp3, dan matahari